Šta je MDM softver?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Share on whatsapp

Šta je upravljanje mobilnim uređajima (aka MDM)?

Upravljanje mobilnim uređajima (MDM) je softver koji kompanije koriste za upravljanje pametnim telefonima i tabletima koje koriste njihovi zaposleni za rad. Upravljanje uređajima uključuje minimalne bezbednosne standarde, instaliranje potrebnih aplikacija, lociranje izgubljenih ili ukradenih uređaja i brisanje podataka kompanije sa uređaja koji nestaju. MDM softver često zbunjuje sve ljude koji ne poznaju tehnologiju. Napisao sam ovaj post da bih vam pomogao da odgovorim na osnovna pitanja o MDM-ovima koje svako može da razume. Pricacu o:

Šta je MDM softver?

MDM softver upravlja uređajima koji pristupaju podacima kompanije. Cilj je pomoći preduzećima da osiguraju svoje mobilne timove nadgledanjem uređaja koji pristupaju i čuvaju podatke kompanije.

Sve MDM softvere sadrže dve komponente:

 1. Kontrolna tabla na kojoj administrator dodaje korisnike i uređaje, uklanja korisnike i uređaje, upravlja podešavanjima uređaja i briše izgubljene / ukradene uređaje.
 2. Aplikacija ili aplikacije instalirane na svim uređajima kojima kompanija želi da upravlja (i korporativnim i BYOD uređajima). Aplikacija nameće podešavanja i automatski instalira potrebne aplikacije na uređaje.

Konfiguriranje MDM-a (i aplikacija i administrativnog dela) zahteva opsirna tehnička dubinska znanje o bezbednosnim podešavanjima, operativnim sistemima i kako da se postigne pravilan balans sigurnosti u odnosu na upotrebljivost. Pristupačnija MDM rešenja upravljaju najkompleksnijim opcijama za vas, i predstavljaju pojednostavljen skup opcija koje svako može da razume. SKY WORK je takav primer.

Za šta se koristi MDM?

Ručno upravljanje uređajima zaposlenih gotovo je nemoguć zadatak. Zamislite da od zaposlenih tražite da svaki uređaj dovedu do IT-a za svako ažuriranje ili promenu.

 • Potrebno je da instalirate novu aplikaciju, razgovarajte sa IT-om.
 • Potrebno je da ažurirate telefon, razgovarate sa IT-om.
 • Novi ste u kompaniji, razgovarajte sa IT-om da biste dobili e-poštu i Wi-Fi.

Ovo bi moglo uspeti ako imate nekoliko zaposlenih, ali postaje eksponencijalno neefikasno kako kompanija raste. Pored toga, bez MDM-a, nema realnog načina da se sprovedu politike poput dužine lozinki (a 000000 ne smanjuje radi sigurnosti) ili samo instaliranja aplikacija iz zvaničnih prodavnica aplikacija.

MDM softver omogućava kompanijama da:

 • Automatski ažurirajte uređaje
 • Primena bezbednosnih smernica (kao što je jačina lozinke)
 • Kontrolišite koje su aplikacije dozvoljene na uređaju
 • Osigurajte svima koji imaju podatke o kompaniji (poput e-pošte) na telefonu poštujući minimalne sigurnosne standarde

Uz MDM, svako može to učiniti za jedan uređaj ili 100 ili 1.000 klikom. Svi u kompaniji dobijaju ažuriranja i, što je najvažnije, svi se moraju pridržavati ažuriranja.

Bez podataka o MDM,kompanijski podaci mogu da se instaliraju na bilo koji broj uređaja – od kojih mogu biti nesigurni, zaraženi zlonamernim softverom ili predstavljaju ozbiljan rizik za ukupnu IT bezbednost kompanije.

Uz MDM imate bitnu osnovu za sigurnost.

Za šta se koristi softver za upravljanje mobilnim uređajima?

MDM se koristi za stvaranje sigurnog temelja za sve uređaje koji pristupaju podacima kompanije. Ova fondacija uključuje zahteve za lozinkom, kontroliše koje se aplikacije mogu instalirati na uređaje, informacije o umrežavanju (poput postavki Wi-Fi i VPN) i informacije o lokaciji ako se uređaj izgubi ili ukrade. Na centralizovanoj komandnoj tabli kompanije mogu:

 • Dodajte uređaje
 • Pratite lokaciju uređaja upisanih u sistem
 • Upravljajte korisnicima koji imaju uređaje
 • Podesite sigurnosne politike za uređaje
 • Podesite potrebne i opcionalne aplikacije koje zaposleni imaju na svojim uređajima.
 • Napravite listu aplikacija dozvoljenih na uređajima
 • Kontrolišite odakle se preuzimaju aplikacije

Pored tih osnovnih karakteristika, dodatne funkcije koje pripadaju gore pomenutim zadacima koji se odnose na inventar uključuju:

 • Dodjeljivanje različitih nivoa sigurnosti i nivoa pristupa računima
 • Poboljšanje ažuriranja aplikacija i OS-a
 • Nadzorni uređaji za usklađenost sa ograničenjima aplikacija i bezbednosnim podešavanjima
 • Brisanje sadržaja sa izgubljenih uređaja
 • Brisanje čitavih uređaja (samo za uređaje koje poseduje sama kompanija, a ne lične uređaje)

Imati ptičiji vid svih uređaja u kompaniji omogućava kompanijama da spreče kršenje podataka i ublaže probleme kada se oni neminovno dogode. Zamislite da li je vaša bežična mreža bila hakovana i širila zlonamjerni softver oko vaše kompanije putem bilo kog računara ili uređaja koji su na nju povezani. MDM bi vam omogućio da brzo prebacite sve na novu, sigurnu mrežu i blokirate pristup staroj.

Kako MDM pomaže vašem preduzeću

Identifikovali smo četiri glavne prednosti za preduzeća koja koriste MDM softver:

Usteda vremena

 • Novi zaposleni brze se povezuju s aplikacijama i postavkama poput Wi-Fi lozinki koje su unapred učitane na uređajima
 • Odlazeći zaposleni brzo se diskonektuju,uklanjanjem podataka i aplikacija kompanije, čak i na ličnim uređajima (BYOD)
 • Ponavljani zadaci se smanjuju, tako sto cete reci zaposlenima koje aplikacije da instaliraju
 • Brzo pronađite izgubljene uređaje i obrišite ih ako ih ne možete povratiti
 • Dosta umanjuje ručnu reviziju i proveru uređaja na postojanje zlonamernog softvera, slabe šifre i u skladu sa bezbednosnom politikom kompanije.

Operativna efikasnost

 • Ovlašćene aplikacije daju zaposlenima dosledni komplet alata i komunikacionih alata
 • Svi koji koriste istu aplikaciju smanjuju probleme sa deljenjem datoteka na nulu
 • Ukupna efikasnost radnog toka se povećava
 • Privremene društvene aplikacije na crnoj su listi sa uređaja kompanije
 • Smanjite „shadow IT “ tamo gde zaposleni koriste alate koje IT nije odobrio

Povećajte sigurnost

 • Standardizujte i primenite bezbednosne politike
 • Blokirajte aplikacije iz neslužbenih prodavnica aplikacija
 • Pronađite izgubljene ili ukradene uređaje i zaključajte ih
 • Izbrišite izgubljene ili ukradene uređaje
 • Nadgledanja rooted devices sa osnovnom precicom zaštite date od proizvođača

Postizanje usaglašenosti

 • Budite sastavni deo ispunjavanja regulatornih standarda za zaštitu podataka
 • Pokažite drugim kompanijama s kojima radite da imate standarde bezbednosti i poštovanja pravila
 • Približite se ispunjavanju standarda za GDPRISO 27001PCI DSS, i druge

Sa MDM-om poput SKY WORK-a, jedan menadžer je u stanju da sve ovo uradi bez IT tima. SKY WORK je konfiguriran za obavljanje svih pitanja o tome kako koristiti i upravljati MDM-om.

Koja preduzeća koriste MDM?

Svako preduzeće ima zaposlene koji koriste mobilne uređaje i skoro svi imaju neke informacije o kompanijama – čak i samo pristup kompanijskoj e-pošti. Svim tim uređajima treba da upravlja MDM za solidne bezbednosne temelje. Teško je zamisliti kako pojedine kompanije mogu imati koristi od primene MDM-a, pa smo u nastavku dali nekoliko primera koji će vam dati osećaj obima slučajeva korišćenja.

Transport

Ako je ikada postojala industrija koja je medju prvim pionirima koristeći mobilne uređaje, to je bila ova. Kompanije koje se bave transportom i transportnim bizsnisima imaju širok izbor kritičnih mobilnih alata koji su neophodni za vođenje njihovog poslovanja. Od ručnih skenera paketa, do komunikacija, do planiranja rute isporuke, mobilni uređaji igraju ključnu ulogu u transportu proizvoda.

Svi ovi alati svode se na praćenje kretanja robe dok su na putu. Mobilni uređaji to omogućavaju pomoću načina pronalaženja mapa i funkcija praćenja zaliha. MDM se uverava da ovi uređaji nisu mereni da imaju sve ispravne aplikacije, tako da isporuke stižu tamo gde trebaju. MDM takođe može igrati ključnu ulogu u bezbednosti vozača tako što će znati gde se uređaji i upravljački programi nalaze u bilo kojem trenutku. Ako postoji hitnoća, nesreća ili vozač koji se ne prijavi u MDM-u, može prvim odgovorima dati poslednji poznati položaj vozača i uređaja.

Zdrastvo

Industrija zdravstvene zaštite jedna je od najreguliranijih u svetu – posebno kada je reč o bezbednosti podataka. SAD imaju  HIPAA , Kanada ima PIPEDA , a skoro sve zemlje imaju slične zakone koji štite naše zdravstvene podatke od ljudi koji to ne bi smeli, i kontrolišu ko ima kakav pristup. Ovi propisi stvaraju stvarni pritisak na sve koji su u zdravstvu da bezbedno upravljaju uređajima i podacima.

Svi u zdravstvu, od sekretara do lekara, imaju pristup vrednim podacima. To je dovelo do toga da zdravstvena zaštita bude najviše ciljana industrija za hakovanje podataka. Zdravstvenim radnicima je potreban MDM sa sigurnim karakteristikama koje su u skladu sa visokim regulatornim standardima.

Skole i obrazovne institucije

Studenti širom sveta koriste tablete jer su moderni udžbenici angažovaniji i poželjniji od starih iščupanih udžbenika sa crtežima u njima. Ta poželjnost je problem jer su tableti na udaru lopova. MDM štiti tablete od nepravilne upotrebe ograničavajući aplikacije i pregledavajući, pa čak i onemogućavanjem funkcija kao što je kamera. Uređaji se mogu zaključati kada ih student odnese kući, kada ne bi trebao ili kad nestane – u suštini ukraden uređaj.

Maloprodajne radnje

Uđite danas u prodavnicu i verovatno ćete videti zaposlene koji nose pametne telefone i tablete. Mobilni uređaji nisu samo za kancelariju ili skladište. Zaposleni u Foot Locker-u imaju mobilne telefone u vlasništvu kompanije (COBO) sa pristupom inventarnim brojevima. Sve više i više prodavnica čak omogućava da svoje stvari platite tamo dok razgovarate sa zaposlenim bez odlaska na kasu.

Uređaji se takođe mogu zaključati kako bi samo omogućili da se na njih instaliraju određeni alati. To sprečava zaposlene da provere njihove društvene medije svaki put kada izvade svoj uređaj u radne svrhe.

Gradjevina

Ne samo da osoblje preuzima mobilne uređaje širom svog grada sa osetljivim podacima, već se ovi uređaji suočavaju sa oštećenjima od prljavštine i vode. To je činjenica poslovanja u ovoj industriji.MDM propisuje sigurnu saradnju u oblaku tako da se ne izgube podaci kada uređaj padne na trotoar mokrog cementa. Zaključavanje izgubljenih uređaja sprečava krađu osetljivih podataka koji pripadaju vama i vašim klijentima.

Racunovodstvo

Nedavno je bilo vreme kada su računovođe celog dana sedeli za stolom za jednim računarom. Ti dani su odavno prošli, a povećani broj uređaja i ogroman niz dragocenih podataka koje oni pohranjuju moraju biti zaključani.

Sva preduzeća imaju zakonodavstvo koje moraju poštovati zbog sigurnosti podataka, ali svet računovodstva je pod strogom kontrolom zbog svih podataka koje moraju čuvati. Računovodstvena kompanija u Vancouveru, BC, Kanada, mora biti sigurna da poštuje BC pokrajinske zakone o privatnosti (PIPA), kao i federalne zakone (PIPEDA) Kanade. Jedna greška može dovesti da računovođa izgubi CPA licencu.

Rešenja poput SKY WORK-a štite uređaje, dokumente i ceo radni tok tako da osetljive informacije ne padnu u pogrešne ruke.

Zakon

Jedna od industrija sa osetljivijim, poverljivim podacima su advokatske firme. Privilegiranje advokata i klijenta temelj je pravde, a jedan hack može zatvoriti firmu. Propuštanja podataka dolaze od hakera koji traže podatke da bi ih iskoristili, kao i konkurentskih firmi koje angažuju digitalne istražitelje da hakuju druge firme.

Sa svojim advokatima i istražiteljima koji koriste mobilne uređaje, upravljanje tim uređajima i podacima na njima mogu praviti ili slagati slučajeve. Advokatske kompanije moraju osigurati da svi koriste iste aplikacije, tako da je prenos podataka nesmetan. Poput računovodstva, SKY WORK može zaštititi uređaje i ceo lanac radnih tokova od e-pošte do dokumenata, osiguravajući da to mogu videti samo ljudi koji bi nešto trebali videti.

Za šta je MDM softver? Osiguravanje vašeg poslovanja

Ovaj članak je pogledao osnove šta je MDM, kako MDM rade, za šta se MDM koriste i koje vrste preduzeća imaju koristi od njih. Kupci u prošlosti nisu imali velike brige zbog svojih ličnih podataka, posebno kada su plaćali gotovinom i nisu se vodili podaci. Ovo više nije način poslovanja, jer svaka kompanija čuva neku vrstu podataka koje haker želi ukrasti i iskoristiti. Ne samo da imate zakonske obaveze da zaštitite ove podatke, već i obaveze prema svojim kupcima i klijentima da zaštite njihove podatke. Zaštita započinje tako što će moći da kontroliše uređaje kojima pristupa i čuva te podatke. To je upravo ono što će MDM učiniti za vaš posao, i upravo zato danas morate početi da ga koristite.

Podeli post :
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on reddit
Share on pinterest
Share on skype
Share on tumblr
Share on mix
Share on pocket